Kulutusluotto

kertalyhenteinen

Kulutusluotto on lyhytaikainen, yleisesti alle viiden vuoden laina, joka on suunnattu kotitalouksille.

  Kulutusluotoilla rahoitetaan kulutushyödykkeitä, kuten huonekaluhankintoja, remontteja, matkoja ja tilapäisiä menoja. Kulutusluotot on rakennettu siten, että ne ovat kulurakenteiltaan sopivia tuhannesta eurosta jopa kymmeneen tuhanteen euroon. Kulutusluotto tulee usein edullisemmaksi kuin pikavippi, mutta kulutusluotossa on suuremman pääoman takia myös enemmän maksettavaa. Kulutusluotosta käytetään myös nimitystä käyttöluotto. Kulutusluotto on vakuudeton laina, joten lainanhakija ei tarvitse omaa pääomaa. Tästä syystä kulutusluottojen korot ovat vakuudellisia lainoja kuten esim. asuntolainan korkoja suuremmat.

 

Mistä kulutusluottoja saa?

Kulutusluottoa tarjoavat erilaiset rahoitusalan yritykset pikavippiyhtiöistä pankkeihin. Usein pankkien tarjoama kulutusluotto on nimetty lainarahan kohteen mukaan eli esim. matkaluotto ja sisustus- ja remonttiluotto. Pankista haettavaa kulutusluottoa voi saada jopa 25 000 euroon saakka. Pankista otettu kulutusluotto on yleensä edullisempi vaihtoehto asiakkaalle kuin rahoitusyhtiöiden tarjoamat kulutusluotot. Rahoitusyhtiön kulutusluotto taas on usein helpompi hakea. Rahoitusyhtiön kulutusluotossa asiakkaalta ei vaadita vakuuksia, vakioasiakkuutta eikä luoton käyttötarkoitusta tarvitse selvittää. Luoton voi hoitaa puhelimilla, postitse tai internetissä. Tilanteesta riippuen kulutusluottojen maksuaika on yleensä muutamia vuosia.

Kulutusluotoissa tapahtunut muutos

kulutusl-nostoKulutusluotot ovat muuttuneet selvästi viimeisen vuoden aikana. Niiden korot ovat miltei puolittuneet. Pankkien myöntämissä vakuudellisissa kulutusluotoissa korot pyörivät noin 5-7 prosentin välillä ja vakuudettomissa kulutusluotoissa vuosikorot saattavat olla jopa 30 prosenttia. Kuluttajat ovat viime vuoden aikana selvästi kilpailuttaneet lainansa tehokkaammin. Tämä näkyy lisääntyvä kulutusluottojen ottona pankeilta. Kaikista kulutusluotoista otetaan nyt jo 68 prosenttia pankeilta.

Kuluttajaluottojen vertaileminen

Kuluttajaluottojen vertaileminen voi olla hankalaa. Lainaehtojen tekstit ovat joissakin tapauksissa vaikeaselkoista ja lainanottajan on vaikea ymmärtää kaikkia pykäliä. Ainoa varma tapa saada verrattua erilaisia kuluttajaluottoja on todelliseen vuosikorkoon vertaaminen. Siihen on laskettu lainatun pääoman koron lisäksi myös luoton muut kulut kuten tilinavausmaksu ja laskutuslisät. Suosittelemme myös tutustumista Lainamarkkinoiden yritysesittely osioon, jossa on listattu lähes kaikki suomalaiset kulutusluottoja tarjoavat yritykset. Osio sisältää jo satoja arvosteluja ja kommentteja yrityksistä, joten kommentteja ja arvosteluja tutkimalla saat hyvän kuvan yhtiöistä.

Vastaa